Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο, μεγάλη φωτιά στο Αίγιο – Εκκένωση 4 οικισμών στην Κάρυστο

Με τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ρόδο να μαίνονται, τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τιτάνια δίνουν μάχη με τις φλόγες και με τους ισχυρούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, διενεργήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 ανθρώπων. Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και οι 3.000 με πλωτά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

«Μεγάλες προσπάθειες να διασωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο»

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε πως οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, προσθέτοντας ότι οι πάντες «καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

«Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

Μεγάλη φωτιά στο Αίγιο

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Μαμουσιά, στη θέση Δερβενάκι Αχαΐας, λίγο έξω από το Αίγιο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η φωτιά είναι μεγάλη.

Να σημειωθεί πως η περιοχή βρίσκεται σήμερα στο «κόκκινο» του χάρτη επικινδυνότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αδειάζουν οι παραλίες Πούντας και Διακοπτού.

Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής στο σημείο επιχειρούν αυτή τη στιγμή οκτώ οχήματα με 14 πυροσβέστες.

Διεκόπη η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του 162,5ου χιλιομέτρου, στην γέφυρα «Τσαγρή».

Εκκένωση τεσσάρων οικισμών στην Κάρυστο

Σε προληπτική εκκένωση τεσσάρων οικισμών προχώρα γυρω στις 6 το απόγευμα της Κυριακής η αστυνομία, η πυροσβεστική αλλά και ο δήμος Καρύστου, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή απειλεί να φτάσει μέχρι τα σπίτια.

Ήδη πριν λίγο οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας με το οποίο τους πληροφορεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό και να απομακρυνθούν προς την περιοχή της Καρύστου.

Φωτιά στην Υλική της Θήβας

Εξάλλου, λίγο μετά τις 3:30 τ μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκε άλλη μία πυρκαγιά στην περιοχή Υλική της Θήβας και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, έχει γίνει κινητοποιήση σε επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά για ένα Μοναστήρι που υπάρχει στην περιοχή αλλά ακόμα έχει μεγάλη απόσταση.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Αγ. Τριάδα Μεσσηνίας

Αγροτοδασική έκταση στην Αγία Τριάδα Μεσσηνίας καίει φωτιά, που ξέσπασε σήμερα κοντά σε oικισμούς χωρίς προς το παρόν να απειλούνται σπίτια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενημερώθηκαν περί τις 14:00 για την πυρκαγιά και στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος καθώς και ένα ελικόπτερο.

Στον Βόλο

Φωτιά έχει ξεσπάσει λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα σε περιοχή των Γλαφυρών Βόλου και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής του Στρατού και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αφού όλη η περιοχή της Μαγνησίας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 5.

Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο και ισχυρές πυροσβεστικές και στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν προκειμένου να την περιορίσουν ενώ καίγονται περιοχές με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και πουρνάρια.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ακούγονται και εκρήξεις που προέρχονται από άσκαστα βλήματα του πεδίου βολής .

Εκτός από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, συμμετέχουν και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης με ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη τύπου tractor.

Προς το παρόν δεν κινδυνεύει κάποια κατοικημένη περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί